Skip to main content

Kućni ljubimci su dragi deo vaše porodice, ali oni doprinose priličnom neredu u domaćinstvu kao i svaki član porodice. Krzno je posebno problem u mnogim domovima, posebno kada dođe sezona linjanja.

Borba protiv opuštene kose je važna ne samo iz estetske perspektive, već i zato što može dovesti do različitih alergijskih reakcija.

Oni koji su blago alergični na mačke ili pse mogu da prežive ako su njihovi domovi pravilno očišćeni, ali nagomilavanje peruti može brzo da pojača uobičajene simptome kao što su kijanje, začepljenost ili svrab očiju. Čak i ako niste alergični, neprijatni mirisi se često pojavljuju kada vaš režim čišćenja nije na nivou.

Još jedna briga? Dlaka kućnih ljubimaca može oštetiti vaš vakuum ako dozvolite da se akumulira. Od začepljenih filtera do pregorelih motora, mogući su mnogi oblici oštećenja. Ako želite da produžite životni vek ovog pouzdanog alata za čišćenje, sledite ove savete za usisavanje dlake kućnih ljubimaca:

Izaberite pravi usisivač
Vaša sposobnost da osvojite dlaku kućnih ljubimaca zavisi uglavnom od vrste usisivača koji odaberete. Mogli biste da usisavate više puta dnevno i da se i dalje mučite ako odaberete pogrešan model.

Izuzetno usisavanje je imperativ za rad sa tepisima i ćilimima, dok rotirajuće četke čine čuda za uklanjanje dlaka sa ovih površina.

Ciljajte na najmanje 12 ampera, ali razmislite o ulaganju u model sa priključcima dizajniranim prvenstveno za domove sa kućnim ljubimcima . Ne zaboravite HEPA filter , koji uklanja značajan deo polena koji ima tendenciju da se drži za dlaku kućnih ljubimaca.

Održavajte svoj vakuum
Bez obzira koji usisivač odaberete, biće mu potrebno redovno održavanje ako se redovno koristi za čišćenje dlake kućnih ljubimaca (ili još gore, legla za mačke).

Naši omiljeni saveti o održavanju usisivača sa dlakom kućnih ljubimaca uključuju:

Za modele sa vrećama, očistite torbu mnogo pre nego što se napuni.
Uklonite umetnutu kosu sa valjkaste četke ravnim brijačem. Ponekad se krzno može ukloniti ručno.
Redovno čistite ili menjajte vakuum filtere da biste ograničili mirise ili prepreke od krzna.
Povremeno odvojite crevo i koristite dugu alatku da biste ga oslobodili svake dlake koja vam može biti na putu.
Četkajte svoje ljubimce redovno.
Ovaj korisni savet može izgledati očigledan na prvi pogled, jer je redovno četkanje ključno za poboljšanje zdravlja i izgleda vaših četvoronožnih prijatelja. Ipak, čak i veoma pažljivim ljubiteljima mačaka i pasa lako je zanemariti četkanje.

Ovaj jednostavan zadatak će zauzeti nekoliko minuta svakog dana, ali doslednost je neophodna. Što se više dlaka pokupi namenskom četkom, manje će ih završiti u tepihu ili prostirci – i izbegavajte začepljenje usisivača.

Unapredite svoj režim kutije za otpatke
Kao i kod četkanja, čišćenje kutije za smeće treba da se obavlja svakodnevno. Ovo čini korišćenje kutije prijatnijim za vašu mačku, ali i minimizira nered tokom procesa čišćenja. Štaviše, sprečava unošenje mirisa u okolinu.

Kada je moguće, počistite smeće klasičnom metlom i kantom za prašinu pre nego što počnete da se bavite područjem usisivačem. Ovo bi trebalo da eliminiše istaknute grudvice, pa čak i većinu čestica, čime se ograničava opterećenje vašeg vakuuma.

Koristite sodu bikarbonu za borbu protiv mirisa
Miris je počeo da vas obuzima uprkos vašim naporima da održite svoj dom čistim i svežim mirisom. U ovom trenutku, soda bikarbona je vaš najbolji prijatelj.

Obilno nanesite sodu bikarbonu na zahvaćeno područje i ostavite da odstoji preko noći. Nakon što je prošlo najmanje dvanaest sati, možete usisati područje. Bićete zapanjeni koliko bolje miriše vaš prostor nakon što isprobate ovo rešenje za čišćenje.

Solidan režim čišćenja može transformisati vaš dom, osiguravajući da bude prijatan i za kućne ljubimce i za ljude. Nikada nećete požaliti što ste uložili u odgovarajuću opremu ili odvojili vreme da vaš dom izgleda i miriši sveže.