Skip to main content

Očistite i organizujte svoju garažu: Najbolji saveti da ovaj prostor zablista
Vaša garaža pruža preko potrebnu zaštitu za vaša voljena vozila i opremu. Ne može se poreći važnost ovog prostora – zašto se onda stalno oseća pretrpan i prljav?

Ponekad je glavno pitanje „van vida, van pameti“. Ako samo nakratko uđete ili izađete iz garaže na putu do posla, verovatno ne obraćate mnogo pažnje na prljavštinu koja se brzo nagomilava. Osim toga, možda nećete biti voljni da se bavite svojom garažom jer vam se alati i tehnike potrebni za ovaj prostor osećaju nepristupačni. Proces se čini neodoljivim jednostavno zato što se razlikuje od isprobanih i testiranih metoda čišćenja kuće.

Dobre vesti? Uz odgovarajuću opremu i pozitivan način razmišljanja, možete transformisati svoju garažu sa iznenađujućom lakoćom. Da bismo vam pomogli, sastavili smo najbolje savete za čišćenje garaže kako bismo ovaj strašni zadatak učinili lakim ili čak zabavnim.

Započnite uklanjanjem prljavštine
Kao i svaki prostor, vaša garaža je sklona nagomilavanju nereda tokom vremena. Međutim, iako se povremeno otarasite nepotrebnih predmeta za domaćinstvo, možete mesecima ili čak godinama bez čišćenja same garaže. Pre nego što primenite bilo koji savet za organizovanje garaže, neophodno je da se pozabavite svim otpadom .

garaža-skladišteZa ovaj ključni korak biće vam potreban poznati metod na koji ste se verovatno oslanjali u drugim delovima kuće: pravljenje zasebnih gomila za predmete koje želite da zadržite, donirate ili bacite . Donacije su možda malo komplikovanije za alate za baštu i opremu za rekreaciju. Razmislite o dodavanju četvrte gomile mešavinska gomila: stvari koje želite da zadržite da pripadaju kući.

Kada odredite koji predmeti su opasni, pronađite bezbedan prostor za njihovo skladištenje dok ne završite sa čišćenjem garaže. Ovo može biti vaša šupa ili podrum, iako možete privremeno držati manje krhke predmete na vašem prilazu ili čak na travnjaku. Ključ je da sve sklonite sa puta kako biste se mogli fokusirati na uklanjanje prljavštine i masnoće.

Neka sve površine zablistaju
Pošto nema smeća, trebalo bi da budete spremni da očistite sve površine u svojoj garaži. Kao i kod bilo koje unutrašnje sobe, najviše uspeha ćete postići sa pristupom od vrha do dna. Očistite prašinu i izribajte sve police, zid i prozore. Koristite visokokvalitetni usisivač da uklonite paučinu ili prljavštinu sa zidova. Pravi nastavci i dodaci za usisivač će obezbediti da stignete do svakog kutka i pukotine.

Sledeće: pod. Preskočite svoju uobičajenu metlu i koristite usisivač velike snage kao što je Kirbi Avalir 2 . Ako, nakon što završite ovaj ključni korak, primetite tvrdokorne mrlje, koristite specijalizovane proizvode da ih uklonite. U zavisnosti od proizvoda, možda ćete morati da ostavite da se pod garaže osuši preko noći nakon što nanesete sredstvo za uklanjanje mrlja ili masnoće.

Kreirajte organizacione zone
Sada kada je vaša garaža pospremljena, vreme je da kreirate organizacioni sistem koji će je tako zadržati daleko u budućnosti. Umesto nasumičnih vraćanja stavki, napravite optimizovan raspored koji uključuje tri ili četiri različite zone za različite tipove stavki. Uobičajeni primeri uključuju:

-Automobilske osnove
-Oprema za dvorište i baštu
-Dječije igračke
-Sportska oprema
-Smeće i reciklaža
-Garažni alati
Sada odredite gde će tačno te zone stajati. Razmislite ko treba da pristupi određenim vrstama stavki i kada. Igračke ili sportski predmeti, na primer, možda će morati da budu postavljeni blizu zemlje kako bi vaša deca mogla da ih dohvate. Alati koje jedva koristite mogu bezbedno da se čuvaju van domašaja, ali dnevne ili nedeljne osnovne stvari će morati da budu lako dostupne.

Na kraju označite sve garažne zone. Zapamtite: ne bi trebalo da budete jedina osoba odgovorna za organizovanje ovog prostora. Ako drugi članovi domaćinstva znaju gde bi trebalo da se drže određene vrste predmeta, veća je verovatnoća da će ih postaviti u odgovarajuća područja.

Maksimalno iskoristite vertikalni prostor
Da li se većina vaših garažnih predmeta skuplja u gomilu na tlu? Šanse su da tek treba da primenite dodatke koji će vam pomoći da ih postavite van teritorije za saplitanje. Čvrst sistem polica je neophodan, ali takođe možete lako da instalirate kuke, police i druga svestrana rešenja koja će se razvijati uporedo sa vašim potrebama za skladištenjem koje se stalno menjaju. Za ideje za čišćenje garaže potražite resurse kao što su Pinterest ili lifestile časopisi; možda ćete biti iznenađeni kreativnim rešenjima na koja nailazite.

Nastavite da osvežavate svoju garažu
Čak i najbolji saveti za čišćenje vaše garaže će se pokazati neefikasnim ako je ovo inicijativa striktno jednom godišnje. Nekoliko minuta čišćenja i usisavanja može napraviti veliku razliku ako se posvetite čišćenju najmanje jednom nedeljno. Ugradite ovo u svoj režim čišćenja i bićete zapanjeni koliko dugo možete da radite bez potrebe za drugim remontom garaže.