Skip to main content

Vrhunski usisivači su dostupni u prepoznatljivom dizajnu sa vrećama i bez vreća. Oba nude značajne prednosti, kao i nekoliko manjih nedostataka. Kod usisivača sa vrećama, uobičajeni nedostatak je gnjavaža oko menjanja kesa, što može biti neuredno i dugotrajno.

Nekada je lakše ignorisati usisivače sa kesama, ali takvi usisivači mogu dovesti do nekih oštećenja kao što su: oštećenje samog usisivača, ranija potreba za popravkama ili zamenama i ograničena moć čišćenja.

I dalje ste skeptični da morate da unapredite svoj usisivač sa promenom vakum filter vreća? Nastavite da čitate da biste saznali zašto je ovaj jednostavan zadatak održavanja toliko važan – i da otkrijete koliko često treba da menjate vakumske kese na osnovu vašeg životnog stila.

Šta se dešava ako ne uspem da promenim vakumske filter kese?
Ažuriranja vakum filtera su ključni deo opšteg održavanja vakuma, tako da redovne zamene ne bi trebalo da se preskaču. Ovaj jednostavan zadatak je mnogo važniji nego što ste očekivali. Zanemarite svoje vakum filter vreće i brzo ćete izgubiti snagu usisavanja. Ovo zauzvrat dovodi do nepotrebnog opterećenja motora vašeg usisivača. Na kraju, vaš usisivač će postati mnogo teži za korišćenje, a da ne spominjemo manje efikasan u čišćenju tepiha, podova ili drugih površina.

Koliko često treba da menjam kese za vakuum filter?
Većina ljudi prepoznaje vrednost promene vakumskih filtera, ali to ne znači uvek akciju. Mnogo zavisi od toga koliko često usisavate i od kvaliteta vašeg usisivača.

Ako nemate kućne ljubimce i generalno ne morate da usisavate često, verovatno ćete morati da menjate filter vrećicu samo jednom u tri meseca. Ovo je najčešće među ljudima sa manjim brojem tepiha, koji mogu da usisavaju samo jednom nedeljno ili čak ređe.

Međutim, prethodna situacija nije reprezentativna za većinu korisnika. Mnogo je češći slučaj sa kućnim ljubimcima, decom ili velikim prostranstvima tepiha – sve to izaziva potrebu za češćim usisivačem. U takvim situacijama će se, naravno, morati češće baviti filter vrećama. U najmanju ruku na svaka tri meseca. Međutim, ako koristite svoj usisivač većinu dana, nova filter vreća svakog meseca je vaš najbolji izbor.

Koliko brzo ću primetiti prednosti nakon promene vakum filter kesa?
Na početku, vaša motivacija da prilagodite svoje vakum filter vrećice može biti minimalna. Međutim, obratite pažnju na njegove performanse pre i posle ove zamene, i možda ćete biti skloni da ga promenite ranije sledeći put. Odjednom će vaš usisivač biti efikasniji u čuvanju čestica u vazduhu iz vašeg doma. Kada saznate koliko često treba da menjate vakumske kese, možda ćete primetiti da ste manje osetljivi na alergene.

Ostale pogodnosti će se pojaviti kasnije. Na primer, ako znate kada da promenite svoje vakumske kese, bićete skloniji obavljanju osnovnih zadataka održavanja. I na kraju ćete primetiti manje habanje na vašem usisivaču. Bićete zapanjeni koliko godina – čak i decenija – upotrebe možete da izađete iz svog vakuma kada mu pružite negu i pažnju koju zaslužuje.